High on Type © Jack Westerlaken-50 3

Basiscursus Kalligrafie

Wat kan je verwachten?

In deze basiscursus behandelen we de beginselen van kalligrafie. Je leert hoe het platte penseel werkt en hoe het volledige alfabet uit een aantal terugkerende elementen is opgebouwd. Met deze kennis en techniek gaan er een heleboel deuren voor je open richting de wereld van kalligrafie en typografie!

Deze eeuwenoude techniek leert je begrijpen hoe letters zijn opgebouwd, uit welke elementen ze bestaan en hoe lettercontrast ontstaat. Daarmee is het vandaag de dag nog zeer relevant om kalligrafie te leren.

Om het alfabet te leren begrijpen hebben we deze cursus opgedeeld in een zestal levels. Deze zijn niet alfabetisch opgebouwd maar volgens groepen. Zo zitten bijvoorbeeld de ‘o’ en ‘e’ in dezelfde groep omdat ze beide dezelfde linkerkant hebben.

Door de elementen te leren begrijpen en combineren ontstaat er een kalligrafisch basisalfabet genaamd Romein. Het leren van dit alfabet gaat hand in hand met het delen van enthousiasme.

Door de persoonlijke begeleiding is iedereen na vier uur in staat het hele alfabet aan onderkasten (kleine letters) te schrijven. Heb je deze cursus al afgerond en ben je benieuwd naar meer mogelijkheden van het platte penseel? Kijk dan hier voor de cursief, en hier voor de blackletter cursus!

Niveau

In deze basiscursus is het niveau beginner. Hierdoor kan iedereen met voldoende enthousiasme meedoen. Ben je klaar voor het aanleren van de belangrijkste basis van kalligrafie? Schrijf je dan in.

Benodigdheden

De benodigde materialen voor de cursus hebben wij. Heb je zelf nog een tof boek, penseel of iets anders wat je met ons wilt delen? Nemen het mee!

Meedoen?

Deze cursus wordt dit jaar één keer gegeven tijdens de zomereditie van All Eyes on Type. Bij deelname aan de cursus krijg je gratis toegang tot het weekend, inclusief de lezingen!

Bekijk hieronder de afbeeldingen.

hot_site_banner_003
7

Wat leer ik precies?

Tijdens deze cursus leer je de basis van kalligrafie. Hoe het platte penseel werkt, uit welke elementen het alfabet bestaat en hoe lettercontrast ontstaat en werkt. Benieuwd naar deze basiskennis? Schrijf je dan snel in, want deze cursus wordt dit jaar alleen op 27 mei gegeven!

4

Kan ik wel meedoen met mijn niveau?

Omdat het niveau van deze cursus beginner is kan iedereen meedoen! Naast voldoende concentratie is er geen voorkennis vereist. We zien je graag op zaterdag 27 mei, de eerste editie van All Eyes on Type.

High on Type © Jack Westerlaken-17