hot_site_banner_011

Basiscursus Blackletter

Wat kan je verwachten?

Tijdens deze basiscursus duiken we in de wereld van de Blackletters.

Aan de hand van een heldere presentatie nemen we je mee door de rijke geschiedenis van deze letters. Waar ontstond de eerste letter die we nu als blackletter omschrijven? En waar en wanneer zijn alle varianten ontstaan? Met deze kennis op zak kunnen we een Textura, Fraktur en Rotunda van elkaar onderscheiden. Maar omdat theorie ook maar theorie is gaan we natuurlijk snel aan de slag om één van deze stijlen te leren schrijven, namelijk de Textura. We beginnen met de onderkasten, en wellicht komen er ook nog wat kapitalen aan bod. Dit wordt gegarandeerd een dag met veel, heel veel zwarte letters!

Niveau

Voor de basiscursus is er in principe geen basiskennis vereist, iedereen is dus welkom. Ben je gemotiveerd om de wereld van de Blackletters in te duiken? Dan ben je hartstikke welkom!

Benodigdheden

Al het benodigde materiaal is aanwezig tijdens de cursus. Mocht je zelf favoriete tools hebben, toffe voorbeelden zijn tegengekomen of andere interessante informatie hebben, breng het mee!

Meedoen?

Deze cursus wordt dit jaar maar één keer gegeven tijdens de eerste editie van All Eyes on Type. Bij deelname aan de cursus krijg je gratis toegang tot het hele weekend, inclusief de lezingen!

Bekijk hieronder de afbeeldingen.

High on Type © Jack Westerlaken-38
hot_site_banner_034

Wat leer ik precies?

Deze basiscursus gaat over de ‘Textura’, zie hierboven. Het theoretische gedeelte zorgt voor een heldere kijk op de complexe geschiedenis van de Blackletter. Om deze theorie om te zetten naar praktijk behandelen we het belangrijkste Blackletter schrift, namelijk de Textura. De cursus is rijk aan informatie en zit vol met uitdagingen voor de beginnende kalligraaf. Wil je ook de Blackletter Masterclass volgen? Dan is dit de kans voor de perfecte voorbereiding! De Masterclass geven wij in de volgende editie van All Eyes on Type.

hot_site_banner_021

hot_site_banner_023

Welke Blackletters zijn er allemaal?

De algemene term ‘Blackletter’ is op te delen in drie categorieën: de Fraktur, de Rotunda en de Textura. We richten ons tijdens deze cursus op enkel de Textura, dit is de gemakkelijkste van de drie. Tijdens de presentatie zullen we dit toelichten.

hot_site_banner_022

hot_site_banner_026

Kan ik wel meedoen met mijn niveau?

De basiscursus Blackletter is niet persé lastiger dan een basiscursus kalligrafie of scriptletter. Dus ben je gemotiveerd om aan de slag te gaan met dit schrift, let’s go!

hot_site_banner_024

hot_site_banner_017