001b
Screen Shot 2016-04-25 at 4.40.00 PM

Hans Schuttenbeld

Typografisch ontwerper
Letterkunstenaar

Over Hans

Wanneer je Hans vraagt naar ‘wat hij nou eigenlijk precies doet’ dan krijg je een antwoord gevuld met enthousiasme. Het schrijven, maken en bestuderen van letters zijn voor hem passie, gewoonte en motivatie. En ook nog zijn werk natuurlijk.

Waar letters tekenen op twaalfjarige leeftijd ‘gewoon doen wat je leuk vindt ‘ was, is zijn hobby nu uitgegroeid naar ‘doen waar je je goed bij voelt.’ En dat is ontdekken wat de wereld van de typografie is en welke rol hij daar in kan nemen.

De academieperiode wist hij door zijn eigenwijsheid zo naar zijn hand te zetten dat bijna elke opdracht, op welke manier dan ook, over typografie zou gaan. Terwijl docenten op de academie het daar niet altijd mee eens waren, was dit voor Hans een manier om zijn intrinsieke interesses en motivatie te ontdekken en vorm te geven.

De rijke geschiedenis van typografie vertaalt Hans in de garantie van een mooie toekomst voor het vak. “Wanneer je kijkt naar hoe typografie een sleutelrol speelt in de afspiegeling van de huidige tijdgeest, dan draag ik graag een steentje bij aan de afspiegeling van het nu.” De diversiteit aan mogelijkheden binnen het vak typografie vormen voor Hans een onuitputtelijke bron van inspiratie. “Een boodschap kan worden verpakt in woorden, maar wanneer je dit kunt versterken met de expressie van handschrift of in het karakter van een enkele letter, dan wordt het echt interessant.” Deze mogelijkheden en uitdagingen geven hem het volste vertrouwen in een kleurrijke toekomst met veel, heel veel letters.

C.V.

2013 Hans Schuttenbeld Typographic Design
2014 Assistant High on Type
2015 Official part of High on Type
2015 Bachelor of Graphic Design, WdKA Rotterdam

Functie bij High on Type

Hans is één van de drie vaste docenten bij High on Type. Met zijn bijzondere interesse in kalligrafie is hij op zijn best tijdens de cursussen waarbij je met de platte penseel schrijft. Wanneer er nieuwe ideeën op tafel liggen, komen zijn conceptueel denkvermogen en perfectionisme goed van pas.

Websites

Portfolio
Instagram

Zie hieronder een selectie van zijn werk.

 

Z_02

Zetten_000

Zetten – Afstudeerproject

In zijn afstudeerproject is Hans een zoektocht begonnen naar de mogelijke variaties binnen het kader van één letter: de Z. Aan de hand van zelfgemaakte spelregels & uitdagingen is hij Zetten gaan maken. Hoe ziet een reeks Zetten eruit wanneer je de hele pagina moet vullen en iedere Z op de vorige moet reageren? Of wat gebeurt er als je een 3D printer een onmogelijke opdrachten geeft? Op die manier heeft Hans een flinke berg werk kunnen maken met gevarieerde resultaten.

Uiteindelijk bleken niet de resultaten hem het meest indruk te maken, maar de ervaring van het proces. Dit inzicht vertaalde hij naar een live performance waarin hij in tien minuten door de het afstudeerproces heen loopt. Het eindigt in schrijven met water op krijtbordverf. Door het opdrogen van de gemaakte letters ontstaat er constant nieuwe schrijfruimte. Theoretisch is hier een oneindig proces gecreëerd.

dw_totaal4

Drawing Whitespaces – Autonoom

In dit autonome project abstraheert Hans de lettervormen uit de kalligrafie. Door deze vormen intuïtief samen te voegen tot een nieuwe compositie ontstaat een proces waarin oefening en uitdaging samen komen. Het bereiken van de mentale staat flow is een van de belangrijkste motivaties geweest voor dit project.

Tijdens het kalligraferen, zowel bij letters als binnen deze composities, bepaalt de witruimte de visuele balans van het werk. Vandaar de titel.

Uit de serie tekeningen zijn drie eindcomposities gekomen die Hans heeft gezeefdrukt. Zowel wit op zwart als zwart op wit.

001_breed

002

A_03b

Schoonschrift – Toegepast

Graag besteed Hans veel tijd aan het trainen van techniek. Hier zie je de spitse pen in toepassing voor het schrijven van 98 enveloppen voor Affligem. In deze opdracht zoekt Hans zowel naar de ‘perfectie’ van het schrift als naar de mogelijke variaties binnen deze kaders.

002_full